detox satkriyas The Yoga Bar

Een regelmatige yoga beoefening ondersteunt je om lichaam en geest in balans te houden en toxische stoffen uit zowel lichaam als geest te elimineren of verminderen. Soms heeft je lichaam echter een extra boost nodig om af te geraken van de meest grove onzuiverheden in het lichaam. Binnen de yoga praktijk maakt men hiervoor gebruik van zogenaamde ‘satkriya’s’.

De 6 cleansing methodes of satkriya’s:

  1. Neti
  2. Dhauti (=shankaprakshalana en kunjal) (dhauti=wassen)
  3. Agnisar + Nauli
  4. Basti
  5. Kapalabhati
  6. Tratak

1.  Neti

Neti Anthe TYB

Neti is het reinigen van de grove onzuiverheden uit de neus en sinussen. Er bestaan 2 methodes van neti: Sutra neti (met een draad, katheder) of Jela neti (met zout water). Wanneer je Jela Neti regelmatig toepast verbeter je de circulatie in de neus en sinussen en versoepel je (in tegenstelling tot wanneer je een neusspray gebruikt) de neushaartjes en zo ook hun functie. Dit zorgt voor een betere weerstand tegen verkoudheden en elimineert slijmen en bacteriën efficient zodat verdere ontstekingen afgeremd kunnen worden. Dé ideale manier om ook de luchtwegen van kinderen vrij te maken. Mijn zonen en dochter zweren bij neti wanneer ze verkouden zijn, en vragen spontaan de neti pot wanneer dat nodig is.

2. Dhauti (=shankaprakshalana en kunjal) (dhauti=wassen)

Shankaprakshalana is het reinigen van het volledige spijsverteringsstelsel met zout water. Kunjal is het reinigen van de maag met zout water. Tijdens ons yoga en detox weekend beoefenen we shankaprakshalana, kunjal en neti. Meer informatie over hoe deze satkriya’s worden beoefend vind je op de retraite pagina van het yoga en detox weekend. Als voorbereiding van kunjal kan je je braakneiging oefenen. Op die manier train je je maag om samen te krampen, waardoor deze sterker wordt. Voor veel mensen klinkt dit vreemd in de oren, maar toch is deze training beter voor je maag dan enkel je maag te laten uitrekken door te (veel) eten.

3. Agnisar + Nauli

Agnisar is een voorbereidende oefening voor nauli. De voorbereiding op agnisar is uddyana bandha. Uddyana bandha versterkt (geeft meer tonus) aan de maag, de darmen, de urinaire en voortplantingsorganen (die gewoon ‘hangen’ in onze buikholte). Uddyana bandha en agnisar oefenen we telkens bij de aanvang van de ashtanga yoga lessen. Tijdens de hatha yoga lessen oefenen we regelmatig een mildere versie (golvende ademhaling). Uddyana bandha versterkt de diepe buikspieren, agnisar (waarbij de buik een golvende beweging op en neer maakt bovenop de diepe buikspieren) wakkert het interne ‘vuur’ van de spijsvertering aan. Nauli gaat nog een stapje verder en vraagt enige oefening, waarbij de bovenste buikspieren rollen over de onderste laag buikspieren.

4. Basti

Basti is het reinigen van de dikke darm en is vergelijkbaar met het toepassen van een enema. Basti helpt om opgehoopte toxines, grove onzuiverheden uit het lichaam te evacueren. Dit is een heel eenvoudige reiniging die je thuis alleen kan doen. Een enema kan je zonder voorschrift aankopen bij de apotheek. In tegenstelling tot Basti, doe je Shankaprakshalana het beste onder begeleiding en in groep.

5. Kapalabhati

Kapalabhati of de vuurademhaling is een opwekkende ademhalingstechniek. Deze techniek helpt om muffe lucht uit de longen te wringen en ondersteunt een betere uitwisseling van stoffen (co2 en zuurstof) in de cellen. Het beoefenen van kapalabhati zal leiden tot meer energie en een betere verspreiding van zuurstof over al de cellen in je lichaam. Hoe je de vuurademhaling oefent beschreef ik al eerder in deze blogpost.

6. Tratak

Tratak is een techniek die de optische zenuwen versterkt en bij associatie de rest van het zenuwstelsel, door middel van staren naar de vlam van een kaars in een donkere ruimte op ooghoogte. Kijk in de vlam tot wanneer de tranen komen, sluit vervolgens de ogen en focus op het derde oog (ajna chakra). Wanneer de ogen tot rust zijn gekomen, en het nabeeld van de vlam is verdwenen, kan je deze techniek nog eens herhalen.

Onthoud dat tratak, net als de andere satkriya’s, slechts een deeltje van de blokkades in het lichaam oplossen. Het blijft belangrijk om ook asana’s, pranayama en meditatie te oefenen.

Tijdens het yoga en detox weekend en onze 200h Yoga Teacher Training oefenen we veel van bovenstaande technieken om komaf te maken met de grove onzuiverheden in het lichaam. Op die manier wordt het eenvoudiger om bewust te worden van de subtielere onzuiverheden in zowel lichaam en geest, en deze door middel van meditatie en liggende relaxatie aan te spreken. Spreekt het je aan om dieper te gaan in je yoga praktijk? Bekijk dan zeker onze weekend retraites op Yoga en detox of Yoga en relaxatie of schrijf je in voor onze 200h Yoga Teacher Training.

Met lieve zonnegroeten,

Sophie