Vraag een kind om yoga te doen en het gaat onmiddellijk in meditatie houding zitten. Geen ingewikkelde poses of kopstanden. Gewoon: stilzitten, handen in chin mudra en ‘relaxen’ maar.

Kinderen vinden yoga niet ingewikkeld. Zo ging ik 2 jaar terug met mijn 3 kinderen op yoga vakantie met de Sampoorna Yoga Studio. Een weekje relaxen met z’n vieren, man aan het werk en wij lekker aan de yoga.

Kinderen zitten (nog) niet constant in hun hoofd. Vragen zoals ‘Doe ik het goed?’ ‘Kijkt er iemand naar mij?’ ‘Zou iemand horen hoe vals ik zing?’ komen meestal (nog) niet in hen op. Zo leerde ik van mijn jongste zoon hoeveel fijner het is wanneer je je opnieuw als een ‘kind’ gedraagt wanneer je deelneemt aan mantra chanting. Mantra euh…wat?

Kinder yoga The Yoga Bar

Mantra chanting is een bijeenkomst waarbij iemand (meestal een volleerde yogi – die al dan niet het harmonium bespeelt) mantra’s voorzingt, die vervolgens door de groep worden na gezongen…in het sanskriet. Sanskriet dus, de oude ‘hemelse’ Indische yoga taal – je hoort het me af en toe wel eens een woord murmelen tijdens de les want ook elke yoga houding kent een sanskriete naam. Maar een experte ben ik er niet in en tijdens mijn eerste chant sessie ging het in mijn hoofd eerder van: ‘oh shit – wat zong hij? Ai, ze zijn al een zin verder – och, valse noten – ik ga niet te luid zingen – zou iemand mijn gejank horen ….’

Enkele sessies verder op yoga vakantie: elke morgen om 6 u chanting. De kinderen sliepen gewoon door tot op een ochtend mijn jongste zoon de trap opkwam, de zaak even overschouwde, vervolgens tussen mijn benen kwam zitten in meditatie houding, handen op de schoot en uit volle borst begon mee te zingen. Klanken. Woorden die leken op wat er voorgezongen werd. Luid. Vals. Vol plezier. Ik was stomverbaasd maar tezelfdertijd herinnerde ik me hoe ik als kind engelse en franse chansons meebrulde met de cassetjes van mijn ma. Zeker geen correct engels of frans. Maar who cares. Ik had fun!

Mantra chanting gaat over overgave. En over zingen. Over vibraties in je lichaam. Over innerlijke voeding. Mentale rust. Concentratie oefenen. Spanningen loslaten. Onzuiverheden wegwerken. En wellicht nog veel meer. Sindsdien zing ik steeds uit volle borst mee. En dat leerde ik van mijn eigen kind 😀

Heb je kinderen? Dan herken je vast hoe ze in het moment kunnen leven en de dingen gewoon nemen zoals ze zijn. Je kan echt iets leren van die kleine yogi(ni)’s. Dat is ook één van de redenen waarom ik erg geniet van de lessen kinderyoga die ik geef. Het verloopt niet steeds van een leien dakje: maar kinderen blijven zichzelf en beleven PLEZIER. En dat wil toch iedereen?

Tot gauw bij The Yoga Bar!

ONTDEK ONS YOGA AANBOD VOOR KINDEREN
ONTDEK ONS VOLLEDIGE LESAANBOD