Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga

Voor mensen die houden van een intense, atletische en dynamische yoga flow.

Ashtanga Yoga is een sportieve yogastijl, waarbij ademhaling(ujijay), houding (asana) en kijkrichting (dhrishti) nauwlettend worden gecontroleerd. Deze methode heet Thristhana, waarbij je in elke houding bewust ademt en een bepaalde kijkfocus aanhoudt. Deze methode cultiveert concentratie en focus en resulteert in het kalmeren van de geest.

Tijdens de Ashtanga lessen wordt de ‘Primary Series’ aangeleerd, met de nodige aanpassingen voor beginners.

Wat kan je verwachten?

 • De les volgt een vaste reeks houdingen, die telkens in volgorde worden uitgevoerd.
 • Elke houding wordt 5 ademhalingen aangehouden (ujiay breath)
 • Houdingen volgen elkaar in een vlot tempo op en worden met elkaar verbonden door middel van een vinyasa (een opeenvolging van houdingen die in harmonie met de ademhaling worden uitgevoerd)

Tijdens de Ashtanga Yoga lessen focussen we voornamelijk op het fysieke aspect van yoga, waarbij ademhaling, bandha (energiesloten) en kijkrichting worden geïntegreerd. Verwacht je aan een inspannende les, waarbij alle spiergroepen aan bod komen. Tezelfdertijd is deze beoefening een ‘meditatie in beweging’. Alle aandacht keert naar binnen en uiteindelijk zullen de fluctuaties in de geest verminderen. De les eindigt telkens in savasana – de liggende relaxatie houding.

Aangezien je tijdens deze les gemakkelijk en veel transpireert, vragen we je om bij voorkeur een eigen mat te gebruiken en een handdoekje mee te brengen. Achteraf douchen is mogelijk.

Iedereen is welkom om op elk moment aan te sluiten.

Wil je graag starten met ashtanga yoga maar weet je niet hoe? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende ashtanga yoga lessen die The Yoga Bar aanbiedt om je te ondersteunen in je ashtanga yoga beoefening.

Bij The Yoga Bar bieden we verschillende mogelijkheden aan om de Primary Series aan te leren. De Primary Series in Ashtanga yoga is een dynamische yoga reeks van staande en zittende houdingen, die elkaar opvolgen in een vaste volgorde. Ademhaling (Ujjayi), ritme (dynamische bewegingen of Vinyasa), houdingen (Asana), Bandha (energiesloten) en focus punten (Dhristhi) zijn de belangrijke pijlers in het uitvoeren van deze serie. Deze combinatie van ademhalen, bewegingen, houdingen en focus zijn helend voor zowel lichaam als geest.

Ashtanga Mysore Style

Ashtanga Yoga is een zeer dynamische vorm van yoga. Voor sommige studenten komt deze vorm van yoga intens en overweldigend over, zeker wanneer je een geleide les mee volgt. Toch is ashtanga yoga een discipline die voor iedereen toegankelijk is, en de mogelijkheid biedt persoonlijke aanpassingen in de poses te doen, waar nodig. Afhankelijk van je lichaamstype, niveau van yoga beoefening, leeftijd, lichaamsbewustzijn en motivatie om bij te leren, zal de leraar jouw persoonlijke traject mee helpen uitstippelen. Hiervoor zijn de Ashtanga Mysore stijl lessen de meest aangewezen lessen.

Tijdens de Ashtanga Mysore leer je pose per pose aan, op je eigen tempo, onder persoonlijke 1 op 1 begeleiding van je leraar. Van zodra je de pose beheerst, geeft de leraar je nieuwe houdingen. Ondertussen oefenen je medestudenten (beginners en gevorderden) met je mee, elk op hun eigen tempo. Sommige studenten zullen al enkele poses verder in de serie zijn gevorderd, terwijl anderen starten met het aanleren van de verschillende zonnegroeten.

Wanneer je kiest voor een Ashtanga Mysore les, dan kies je ervoor om je yoga beoefening in eigen handen te nemen. Je leert gaandeweg de poses en diens volgorde van buiten, en je oefent op je eigen tempo. Op deze manier wordt het ook gemakkelijker om je yoga beoefening thuis verder te zetten. Je weet wat je moet doen, en in welke volgorde. Door regelmatig naar de les te komen, word je ook tijdig bijgestuurd waar nodig. De persoonlijke begeleiding staat garant voor een veilige leeromgeving en constante bijsturing en diepere ontwikkeling van de houdingen, vinyasa’s en ademhalingsbeheersing doorheen de serie.

Kom oefenen!

“Anyone can practice. Young man can practice. Old man can practice. Very old man can practice. Man who is sick, he can practice. Man who doesn’t have strength can practice. Except lazy people; lazy people can’t practice yoga.”

Shri K. Pattabhi Jois

Led Classes – Geleide lessen

Wanneer je houdt van een leraar die je doorheen een volledige reeks loodst, zonder dat je de volgorde en verschillende bijzonderheden van de verschillende poses al kent, dan is een geleide klas jouw beste optie. Ook wanneer je nood hebt aan die extra motiverende les ter ondersteuning van je eigen beoefening zijn er verschillende geleide lessen die je kan volgen.

We bieden 3 types Led Classes aan:

 1. Ashtanga Basics
 2. Ashtanga Short Form
 3. Ashtanga Half Led (1xmaand Full Led Primary)

Tijdens de Ashtanga Basics worden de staande houdingen stap voor stap beoefend en uitgelegd. Er wordt tijd voorzien om telkens wat uitleg bij de basisprincipes van ashtanga yoga toe te lichten. Ideaal voor beginners, wanneer je nood hebt aan een ingekorte, rustige beoefening of wanneer je je wil verdiepen in de achtergrond van ashtanga yoga.

Een Ashtanga Short Form les is ideaal als tussenstap naar een half / full led primary les. Een Full Led Class kan overweldigend overkomen. De houdingen en vinyasa’s volgen elkaar in snel tempo op, met een aantal zeer uitdagende poses naar het einde toe. Tijdens de short form blijven de houdingen elkaar in de juiste volgorde opvolgen, maar de meest uitdagende houdingen worden weggelaten. Zo kan je de geest van de volledige reeks ervaren – goed als afwisseling en werkt motiverend naar je eigen beoefening toe.

Ook wanneer je de Mysore stijl lessen volgt, kan het goed zijn om regelmatig een geleide les mee te volgen. De geleide lessen worden traditioneel gegeven, inclusief de sanskriete telling in en uit de houdingen en vinyasa’s. Deze telling zorgt voor een strak tempo en ondersteunt je om die elementen die je nog niet helemaal beheerst in je individuele beoefening, verder te ervaren en te ontwikkelen.

Zelf wanneer je tijdens je Mysore lessen nog niet de volledige serie beoefent, raden we je aan om af en toe een Half Primary Led of Full Primary Led Class mee te volgen. Er zullen steeds aanpassingen voorgesteld worden in de verschillende houdingen waar nodig. Wanneer je de geleide klassen mee volgt, ervaar je het ritme en de voortgang van de beoefening zoals je deze tracht te ontwikkelen tijdens de Mysore lessen.

 Samengevat

Ashtanga Mysore

 • privéles in groepsverband’
 • ideaal voor beginners.

Ashtanga Basics

 • geleide les, combinatie van fysieke yogaposes en uitleg bij basisprincipes binnen ashtanga yoga.
 • voor beginners.

Ashtanga Short Form

 • geleide les, de volgorde van de poses wordt aangehouden maar de meest uitdagende poses worden weggelaten. Zo kan je op toegankelijke wijze kennismaken met de reeks.
 • Voor wie al eerder heeft kennisgemaakt met ashtanga yoga of andere dynamische vormen van hatha yoga of vinyasa yoga.

Ashtanga Half of Full Primary

 • Geleide les met minimale instructies.
 • Half Primary: enkel de “halve reeks” wordt uitgevoerd (tot aan Navasana, de ‘boothouding’). Daardoor duurt de les hooguit anderhalf uur. Voor wie al vertrouwd is met de Ashtanga-reeks.
 • Full Primary: duurt 2 uur en behelst alle 41 poses van de Ashtanga Primary-reeks. Voor ervaren beoefenaars.

Zin gekregen? Kom gerust een les uitproberen. Schrijf je hier in voor een losse les!

Bekijk het lessenrooster
Bekijk onze weekend retraites