We raden om hygiënische redenen aan om je eigen yoga mat te gebruiken. Je gaat tijdens de les regelmatig met je kin, je neus en je hoofd op de mat liggen, en dan is het net zo aangenaam om je eigen mat te kunnen gebruiken.
Welke mat dan hoor ik je denken?

Wel, dat hangt af van je eigen voorkeuren en het type yoga dat je beoefent. Sowieso is het een goed idee om een yoga mat met voldoende grip aan te schaffen. Of je nu elke dag of om de week op die mat staat – grip zal je altijd nodig hebben in bepaalde houdingen, zowel in dynamische of statische lessen. Plooibare matten uit stof zijn dus niet zo handig. Ook matjes gemaakt uit ‘foam’ (een soort van piepschuim) zijn niet zo geschikt. Matjes van glad plastic laat je ook beter thuis.

Er bestaan heel wat matten op de markt. Je kan kiezen voor puur ecologische materialen, ecologisch vervaardigde matten, met de wasmachine wasbare matten etc… Ook qua grootte, dikte en qua gewicht bestaat heel wat variatie. Hoe ga je daar nu in kiezen?

Zelf startte ik ooit met een matje uit de Decathlon. Goed materiaal, niet te duur. Er zat zelf nog een blokje bij. Nu, een 15-tal jaar later gebruik ik courant 3 types mat.

 • De huis – tuin en keuken mat. Een goede beginnersmat, die niet te zwaar en niet te dik is, waarmee ik alle types yoga kan beoefenen. Deze mat is ook mijn ‘vuile’ mat – ik gebruik ze binnen en buiten, in het gras en op het zand.

  Ze kan in de machine worden gewassen en ik zit er niet mee in als er wat vlekken op komen die er niet meer uit gaan. Deze mat was niet zo duur (30 EUR). Bij intens gebruik (dagelijks) moet deze mat na enkele jaren wel vervangen worden.

 • Mijn ‘goede’ mat is de mat die ik dagelijks thuis gebruik. Deze mat is dikker en heeft een beter grip dan de mat hierboven. Dit is de mat die je nodig hebt als je elke dag tot anderhalf uur op de mat gaat zweten en je zeker niet wil uitglijden. Goed voor dynamische yoga oefeningen dus. Deze mat heeft ook een betere grip met de ondergrond waarop ze ligt. Door de dikte beweegt de mat niet tijdens intensere oefeningen.

  Nadeel is dat ik deze mat niet overal mee naartoe neem omdat ze zwaar is, niet in een standaard yoga tas past en ik ze eigenlijk ook niet graag te vuil wil maken omdat ze niet machine wasbaar is. Dit type mat kost je tussen de 80 en de 100 EUR en gaat levenslag (misschien wel twee ;-)) mee. (Bekijk deze van manduka)

 • De yoga nidra of yin yoga mat (ik noem dit nu even zo). Deze heb ik nog niet zo lang, maar ik ben helemaal fan. Wanneer je yoga nidra of yin yoga beoefent, dan weet je dat je gedurende langere tijd stil zit of ligt in een houding. Echt veel grip heb je dan niet nodig, maar eerder een ‘zachte’ mat die je helpt te ontspannen en los te laten en die bovendien voldoende ‘warm’ is.

  Mijn andere matten zijn van rubber, PVC of ander ‘koud’ materiaal, maar mijn yoga nidra mat bestaat uit pure wol. Een zalige mat voor tijdens de winter, wanneer je meditatieve yoga oefeningen doet zoals ademhalings- en visualisatie oefeningen. (Bekijk deze van yogistar)

Ik kocht ooit ook een ‘reis’ yoga mat, flinterdun en op-plooibaar. Grip had het wel, maar het kwam steeds los van de ondergrond, net als een handdoek. Zeer vervelend vond ik dat en gebruiken doe ik die al lang niet meer. Ik neem nu gewoon mijn huis tuin en keukenmat mee wanneer ik op reis vertrek.

Ben je op zoek naar dé yoga mat en weet je niet waar te beginnen? Bij The Yoga Bar hebben we een selectie van matten die goed zitten qua prijs/kwaliteit.

Mijn top 3 matten vind je hieronder:
 1. Een beginnersmat beschikbaar in 6 verschillende kleuren. Ideaal als eerste mat en licht om overal mee naartoe te nemen. Mijn huis tuin en keuken mat. 30 EUR
 2. Een klassieke yoga mat in het paars: zeer goede prijs/kwaliteit en met zeer goede grip. Zeer goed als je regelmatig en ook thuis wil oefenen. 45 EUR
 3. Een ecologische mat beschikbaar in blauw (2 tinten blauw voor- en achterkant). Milieuvriendelijke mat en mooie afwerking. Iets dunner maar goede grip en makkelijk om overal mee naartoe te nemen.  60 EUR

Start je net met yoga? Wacht dan nog even met de aanschaf van een eigen mat. Bij The Yoga Bar kan je altijd deelnemen aan de les, ook wanneer je geen eigen materiaal hebt. Er liggen steeds enkele matjes in de zaal die je kan gebruiken.

Lieve zonnegroeten, 

Sophie

Yoga matten