De meeste privé sessies die ik geef gaan over ademen. Blijkbaar is dat iets dat we met z’n allen niet zo goed kunnen. Zelfs vanaf jonge leeftijd zie ik ‘inefficiënte’ ademhalingspatronen.

De fysieke redenen hiervoor kunnen zeer veelzijdig zijn: van allergie en astma tot infecties. Maar heel vaak ligt de oorzaak in onze geest. We zijn vaak (te) veel bezig met ons hoofd en onze gedachten. We denken te veel en raken over gestresseerd door van alles en nog wat. En weet je: ik heb daar ook wel eens last van. ‘Doe ik het goed?’ ‘Hoe denkt die en die persoon over mij?’ ‘Is het huis opgeruimd?’ ‘Ligt alles klaar voor morgen?’ ‘Geraakt die taak voor het werk op tijd af?’ Enzovoort enzovoort tot in het oneindige.

Wat je denkt beïnvloedt heel sterk hoe je ademt. Je ademhaling is een spiegel van je gedachten. Ben je bezorgd, één bal stress? Wellicht adem je snel en oppervlakkig. Slaap je als een baby? Dan zal je ademhaling diep en traag zijn.

Het goede nieuws is dat het ook omgekeerd werkt. Voel je je erg gestresseerd? Begin dan bewuster te ademen. Oefen je diepe ademhaling een aantal keer (tot 90 seconden is ideaal) na elkaar. Dan komt automatisch ook je geest tot rust.

Wanneer je dit beseft, dan verandert je leven voorgoed.

Hoe doe je dat  – goed in en uit-ademen? De basis van alle ademhalingstechnieken in de yoga is de buikademhaling.

BUIKADEMHALING: Ga comfortabel zitten, met een rechte rug. Je schouders en gezicht zijn ontspannen. Plaats je vingers op je buik om de beweging te voelen. Bij een inademing maak je een bolle buik – bij de uitademing duw je je buik naar binnen. Gebruik bij de uitademing actief je buikspieren om al de lucht naar buiten te duwen. Adem steeds in en uit via de neus. Vind je het moeilijk om al zittend ontspannen de oefening te doen? Doe de oefening dan al liggend. Leg dan eventueel een klein voorwerp op je buik om de beweging te voelen.

Wees geen slaaf van je geest. Adem diep in en uit. Probeer het zelf. Hou vol. Je zal het resultaat gaandeweg voelen.

Veel succes ermee – ik kijk al uit naar jullie levens-veranderende-ademhalings-ervaringen!

 

 

 

 

 

Photo credit: Patricia Barden