Yoga Teacher Training 200h

Yoga Teacher Training Dynamische Hatha Yoga 200h

Wil je je graag verdiepen in yoga? Zowel in asana, pranayama, meditatie en filosofie?
Wil je weten hoe een dynamische hatha yoga les gestructureerd wordt?
Wil je je stap voor stap bekwamen en/of verdiepen in bepaalde poses en hun variaties (kopstand, schouderstand, kraai,…)
Wil je je eigen practice naar een hoger niveau tillen?
Wil je zelf yoga les beginnen geven (beginners niveau)?
Wil je een inleiding in de filosofie van yoga, mantra chanting en meditatie?
Wil je je enkele dagen volledig onderdompelen in de wereld van yoga en relaxatie?

Is het antwoord op één of meerdere van bovenstaande vragen JA? Boek dan alvast de data in je agenda als je graag wil deelnemen en vul het inschrijvingsformulier in!

Tijdens onze 200 uur Dynamische Hatha Yoga Teacher Training leer je verschillende yoga technieken aan die de weg effenen naar een gebalanceerd en gezond lichaam, geest en psyche. Na deze opleiding sta je sterk in je eigen beoefening en ben je in staat zelf een dynamische hatha yoga les voor beginners te geven.

Wat is Hatha Yoga

Onder Hatha Yoga verstond men vroeger enkel en alleen de zogenaamde satkriya’s, of zuiveringstechnieken. Vandaag de dag wordt onder Hatha Yoga het geheel van asanas (yogahoudingen), pranayamas (ademhalingstechnieken), mudras (posities of gebaren die de psyche, het innerlijke representeren), bandhas (energiesloten om deze te kanaliseren), meditatie én satkriyas (reinigingstechnieken) verstaan.

Wanneer je dit geheel van praktijken aanleert onder het toeziend oog van een ervaren leraar en deze vervolgens regelmatig en vol enthousiasme oefent en blijft oefenen, dan vergroot je je algemeen bewustzijn en breng je meer balans en harmonie in lichaam en geest.

In yoga begint een groter algemeen bewustzijn met het aanscherpen van lichaamsbewustzijn. Met behulp van de verschillende technieken in Hatha Yoga, werk je hierop verder door het balanceren en harmoniseren van het lichaam, de geest en je emoties.

In hedendaagse bewoordingen betekent de discipline van Hatha Yoga de reeks van fysieke oefeningen (in zijn meest uitgesproken vorm de yogahoudingen) en meer subtiele praktijken (zoals ademhalings oefeningen, musculaire en energetische ‘sloten’ ter kanalisatie van energie) die je beoefent om uiteindelijk naar de innerlijke beleving van meditatie over te kunnen gaan.

Deze innerlijke beleving en verhoogd bewustzijn ondersteunen het verminderen van de fluctuaties in de geest, het uiteindelijk doel van yoga.

Yoga is the science of right living and as such is intended to be incorporated into daily life. It works on all aspects of a person: the physical, vital, mental, emotional, psychic and spiritual. (Asana, Pranayama, Mudra, Bandha – Swami Satyananda Saraswati)

Waarom Dynamische Hatha Yoga

Beide lesgevers Eknath Erwin Vann en Sophie Saraswati, zijn ervaren en gecertifieerde Sampoorna Yoga Teachers. Deze vorm van Hatha Yoga werd ontwikkeld door Shri Yogi Hari, die zelf geschoold werd door enerzijds Swami Vishnudevananda, de oprichter van het Sivananda Yoga Centrum in Montreal en zelf opgeleid door Swami Sivananda, en door Swami Nadabrahmananda anderzijds, een ware en brilljante meester in de Nada Yoga (Yoga van geluid/vibraties).

Sampoorna Yoga is een dynamische vorm van Hatha Yoga die door haar vaste en dynamische structuur gelijkenissen vertoont met Ashtanga Yoga. Sophie heeft naast haar ervaring in Sampoorna Yoga een dagelijkse praktijk in Ashtanga Yoga. Daarenboven begeleidt Sophie al enkele jaren succesvolle Hatha Yoga retreats waarbij de verschillende satkriyas (zuiveringstechnieken) worden beoefend. Deze ervaring en erkende opleidingen van verschillende yoga takken vormen de basis voor de Dynamische Hatha Yoga opleiding. Eknath begeleidt eveneens al vele jaren verschillende Sampoorna Yoga retreats in België en Spanje. Als professioneel muzikant en ervaren yogi, vult Eknath de Nada Yoga sessies perfect in. De aandacht voor de filosofie en de levensstijl die yoga is, blijken uit de levenspaden van zowel Sophie als Eknath.

Een bio van de lesgevers vind je terug onderaan de pagina.

Algemene inhoud en opbouw van de opleiding

We werken met verschillende modules over de periode van een schooljaar met een totaal van 17 volle lesdagen, aangevuld met 12 online workshops tussen de verschillende modules. (zie: Praktisch).

Zelf-beoefening

Tijdens elke module ervaar je dagelijks de effecten van het beoefenen van dynamische Hatha Yoga onder begeleiding van gecertifieerde en zeer ervaren yogadocenten. Het zelf ervaren en beoefenen van Hatha Yoga staat centraal in onze opleiding. Door herhaling en gedisciplineerd te oefenen, is het mogelijk om te verdiepen op verschillende niveaus. Niet enkel lichamelijk zal je de harmoniserende impact van deze beoefening ervaren, ook je geest en ziel ondergaan deze balancerende impact.

Verdiepende workshops

Naast zelf-beoefening zijn er dagelijks 2 verdiepende workshops waarbij de asana, pranayama, mudra en bandhas aan bod komen. De verschillende technieken worden in workshop vorm uitgediept, beoefend en gecorrigeerd.

Een typische workshop die aan bod komt is het correct uitvoeren en aanleren van asanas. Hierbij oefenen we met elkaar de correcte alignment (uitlijning) van de verschillende poses, bekijken we hoe we deze bij elkaar (en onze toekomstige studenten) kunnen corrigeren met behulp van verbale en hands-on adjustments, en overlopen we welke aanpassingen in deze uitlijning mogelijk zijn voor mensen met beperkingen. Hierbij focussen we vnl. op fysieke blokkades (in knieën, heupen,…) of lichamelijke variaties (anatomie en lichaamsbouw differentiatie) die de uitlijning van de houding voor de student bemoeilijken maar waarbij we het doel van de houding voor ogen houden zonder de integriteit van de student aan te tasten.

Lesmethodiek en -opbouw komen uitgebreid aan bod. Je krijgt alle tools aangereikt om een les logisch en stap voor stap op te bouwen met de nodige aandacht voor verschillende niveaus en variaties in houdingen.

Multidisciplinaire aanpak met focus op yoga filosofie

Er bestaan vele takken in yoga: Raja, Hatha, Jnana, Karma, Bhakti, Mantra, Nada Yoga zijn er enkele van. Tijdens de verschillende modules worden deze takken besproken en beoefend in verschillende mate van intensiteit. Nada yoga (yoga of vibration and sound) en mantra chanting oefenen we dagelijks tijdens elke module. De moeilijkheidsgraad van de mantra’s worden per module opgebouwd.

Zowel s’ochtends als s’avonds houden we een zogenaamde satsang.  Sat (truth) en –sang (gelijkgestemde personen/studenten/leraars) is een lesvorm waarbij de verschillende takken in yoga aan bod komen in groep. De verschillende filosofische yoga principes en introductie van de vedas (yogische geschriften) komen aan bod, worden uitgelegd en vervolgens in hedendaagse context geplaatst en bediscussieerd.

Actieve participatie tijdens de satsang zorgt vaak voor geanimeerde en diepgaande gesprekken die de diepere betekenis van de verschillende yoga principes blootleggen voor elke deelnemer.

Meditatie en Yoga Nidra

Meditatie wordt stap per stap aangeleerd. Tijdens de eerste module starten we met het aanscherpen van onze concentratie d.m.v. tatrak (focus op de vlam van een kaars). De voorbereiding naar meditatie ligt ook in de beoefening van liggende begeleide relaxatie (Yoga Nidra). Deze vorm van Yoga zorgt voor een diepe rust en herstel. Yoga Nidra bereidt je voor op de diepere lagen van meditatie en relaxatie en wordt tijdens de verschillende modules geoefend. Lees meer over Yoga Nidra op onze workshop pagina.

Over de loop van de modules heen krijg je als student 2 meditatie technieken aangeleerd (focussed attention en open monitoring meditatie).

Satkriya

Tijdens de verschillende modules beoefenen we enkele van de satkriyas (zuiveringstechnieken) die het lichaam verlichten van grove onzuiverheden. Tijdens module 1 beoefenen we tatrak, kapalabhati (vuurademhaling) en neti (het spoelen van de neus en sinussen met zout water).

Bij aanvang van Module 2 beoefenen we shankaprakshalana. We passen hiervan een milde versie toe, waarbij het achteraf te volgen dieet minder strikt is dan wanneer je de volledige zuivering ondergaat. Het is een milde vorm van detox, die gebruik maakt van zout water om het maag-darm stelsel te ‘spoelen’. Na het zuiveren volg je een dieet dat vnl. niet rauw en plant-gebaseerd is. Shankaprakshalana staat verder in detail beschreven op onze blogpost over de zuivering methodes in hatha yoga. Wanneer je bepaalde maag-darmklachten heb en/of hoge bloeddruk, vraag dan eerst raad bij je behandelend arts.

Tijdens Module 3 introduceren we agnisar (wakkert de spijsvertering aan) en nauli (interne massage van de organen).

chin mudra the yoga bar

Praktisch

Wanneer?

Residentieel programma najaar 2022

Waar?
Het inleidende weekend gaat door bij The Yoga Bar Haacht. De twee weken residentiële opleiding gaat door in Andalucia, Spanje.

Kost?

3000 EUR – gedeelde kamer
3800 EUR – single kamer

Boek je voor 1 juni 2022, dan ontvang je 15% korting op de totaalprijs. Vraag bij ons na hoe je in termijnen kan betalen.

Voor wie?

  • Iedereen die zijn eigen yoga beoefening naar een hoger niveau wil tillen en/of
  • de ambitie heeft om zelf yoga leraar te worden en/of
  • reeds lesgeeft en zijn/haar lesgeven naar een hoger niveau wil tillen en/of
  • meer wil leren over de achtergrond van yoga

Certificatie

Aan het einde van deze opleiding ontvang je een deelnamecertificaat bij 90% aanwezigheid. Haal je daarboven ook voldoende op je schriftelijke en praktijktesten (60%), dan ontvang je een 200h YTTC diploma dat erkend wordt door de Yoga Alliance. Na het inleidingsweekend krijg je een aantal huistaken mee naar huis. De examenlessen gaan door tijdens het verblijf in Spanje. Het schriftelijke examen en diploma uitreiking gebeuren op de laatste dag van de residentiële opleiding.

Benodigdheden
Neem naast je yogamat, pen en papier mee voor mocht je aantekeningen willen maken. Je ontvangt van ons een syllabus en literatuurlijst. De andere benodigdheden ontvang je van ons na inschrijving.

Accommodatie
In de buurt van The Yoga Bar zijn verschillende bed en breakfast mogelijkheden indien je graag wil overnachten tijdens het inleidingsweekend. Maaltijden, water, thee en fruit worden door ons voorzien.

Aanmelden
Nieuwsgierig geworden? Verstuur je aanmelding nu, de plaatsen zijn beperkt. Na aanmelding contacteren we je persoonlijk om je aanmelding te vervolledigen, vragen of eventuele onduidelijkheden op te lossen vooraleer je overgaat tot definitieve inschrijving.

Meer weten
Schrijf je in voor ons online infomoment op maandag 28 maart om 19u30. Registreren doe je hier.

INSCHRIJVEN
Eknath Erwinn Sophie Saraswati The Yoga Bar
The Yoga Bar RYS200
Sophie Saraswati The Yoga Bar

Sophie Saraswati

E-RYT 500, RCYT

Sophie ontdekte yoga tijdens haar tienerjaren als hulpmiddel bij het viool spelen. Yoga hielp haar mentaal en lichamelijk te ontspannen, zowel tijdens de lange repetities als tijdens de voorbereiding voor concerten. Gaandeweg werd yoga een deel van haar dagdagelijkse leven. Tijdens haar jaren als doctorandus aan de Universiteit Gent gebruikte Sophie dagelijks ademhalings- en meditatietechnieken als manier om concentratie en focus aan te scherpen. Yoga hielp haar haar energie te behouden tijdens internationale lezingen en de vele reizen die daarmee gepaard gingen.

Vanaf 2006 volgde Sophie regelmatig intensieve yogatrainingen in o.m. Zweden, Bali en Miami en is gecertifieerd als “Sampoorna Certified Yoga Teacher (500h)” en “Certified Children’s Yoga Teacher”. Sophie volgde verscheidene “Sampoorna Yoga Teacher Trainings” en “The Yogabeez Children’s Yoga Teacher Training Programme”, the oprichtende organisatie achter de “Kids Yoga Foundation”. Verder volgde Sophie de “Fundamental and Advanced Yin Yoga Teacher Training” bij Joe Barnett. Al deze opleidingen vallen onder de koepel van de internationale “Yoga Alliance”.

Eknath Erwin Vann The Yoga Bar

Eknath Erwin Vann

E-RYT 500, RCYT, Yacep

Sinds 2008 geeft Eknath fulltime yoga, waarbij hij Sampoorna Hatha Yoga lessen aanbiedt in de lijn van Swami Sivananda, evenals Yin Yoga lessen, yoga gerelateerde workshops, begeleide meditatiesessies, mantra zingen en kirtan, persoonlijke klankmassages met Tibetaanse klankschalen , klankbaden  en yoga retraites.

Eknath is een student van yogameester Shri Yogi Hari, en dat al meer dan 10 jaar. Hij bezoekt regelmatig de ashram van zijn leraar om zijn persoonlijke praktijk te verdiepen. Verder heeft Eknath Yin Yoga en functionele anatomie gestudeerd bij Paul en Suzee Grilley.

In 2010 richtte hij mee de Sampoorna Yoga Studio in Brussel op, die hij 7 jaar co-regisseerde. Eknath houdt er van om tijd door te brengen in de natuur, schone frisse lucht in te ademen, naar vogelsonates en het geluid van bergrivieren luisteren. Eknath is ook muzikant. Hij speelt al meer dan 40 jaar saxofoon en heeft meer dan 25 jaar professioneel muziekles gegeven en uitgevoerd. Eknath is een echte improvisator. Hij gelooft in de kracht van vriendelijkheid en oefent dagelijks om schoonheid te zien.