Soms krijg ik de vraag hoe mijn eigen yoga routine er uitziet. En vooral: waar doe je dat dan en hoe zorg je ervoor dat je niet gestoord wordt tijdens je beoefening.

Het klopt dat ook ik liever in een afgesloten, stille ruimte yoga beoefen. Een mooi plekje dat speciaal ervoor is ingericht en waar niemand me kan storen.

MAAR… reality check: ik heb drie jonge kinderen van 3, 8 en 10 en die houden daar euh… GEEN rekening mee. Ik heb het geprobeerd, geloof me. Ik heb wel een eigen plekje in een aparte ruimte, met plaats voor een matje en een mooi beeld waarop ik me kan concentreren. Maar vaak staat de deur toch wagenwijd open om de kinderen de kans te geven binnen te komen en misschien zelf mee te doen of te luisteren wanneer ik op het harmonium speel.

De half-open-half-gesloten ruimte gebruik ik vooral wanneer ik fysieke oefeningen doe. Dan laat ik me niet afleiden door geluiden, kinderen, huisdieren, echtgenoten, buren, lumineuze idee-en die onmiddellijk uitgevoerd moeten worden.

Elke oefening die ik doe is er één gewonnen zeg maar. Wanneer er dan iets tussen komt, dan doe ik wat moet gedaan worden, zonder stress om toch alles af te werken.

Ik heb het opgegeven om tijdens asana oefeningen volledige rust op te zoeken. Als mama van jonge kinderen moet je nu eenmaal compromissen maken met jezelf en je omgeving. 

Wanneer ik oefen om te mediteren ligt dat anders. Dan zoek ik een moment waar ik alleen ben, en niet gestoord kan worden door praktische beslommeringen. Maar…. Dat wil niet zeggen dat ik me in een geluidloze kamer opsluit.

De stille ruimte bij Microsoft: -20,6 decibel!

Microsoft bouwde in 2015 de stilste ruimte ooit met een geluidsniveau van -20,6 decibels. Wanneer je in deze ruimte bent, dan klinken je ademhaling en hartslag enorm luid.

Zo luid zelf dat de meeste mensen maar enkele minuten in deze ruimte kunnen blijven zonder te panikeren of zelfs te hallucineren.

Terug naar de buitenwereld dan maar.

Hoe kan je omgaan met geluiden wanneer je wil stilzitten en mediteren?

Géén geluid bestaat niet in onze maatschappij van vandaag. Als je in een huis, dorp of stad woont, dan heb je ALTIJD geluid om je heen. Zelf wanneer je denkt dat alle geluid weg is, dan zal je een nieuw geluid beginnen horen.

De kunst is dan niet om oordoppen of geluidsdichte kamers te bouwen. Nee, de kunst is dan om wat zich rondom rond je afspeelt helemaal in je op te nemen. Elke geluid te horen en te ervaren.

Als voorbereiding voor diepere meditatie, kan je eerst leren mediteren op de geluiden in je omgeving.

HOE GA JE TE WERK? Richt je volledige aandacht op de geluiden rondom je, ga ze mentaal ontleden. Luister actief en ervaar wat de geluiden precies zijn, de trillingen in je oor en de verschillende nuances die je anders niet bewust opmerkt. Ervaar vervolgens wat de geluiden mentaal met je doen. Hoe sta je tegenover elk geluid? Word je bewust van je gedachten over de geluiden die je hoort.

Wanneer je er in slaagt je aandacht helemaal op de geluiden te focussen, dan zal je geest spontaan het geluid als storing kunnen loslaten. Dit proces van aandacht geven en vervolgens loslaten heet pratyahara. We oefenen dit bij The Yoga Bar tijdens de Yin Yoga en Yoga Nidra lessen.

Wanneer je je omgeving helemaal hebt ervaren, zogenaamde storingen mentaal hebt ontleed en toegelaten – Wanneer je je geest hebt onderzocht en je eigen reacties op storingen bewust hebt ervaren – Dan is je geest klaar om over te gaan naar diepere meditatie.

Blijft het je wat duizelen en abstract in de oren klinken? Kom dan eens een workshop Yoga Nidra meevolgen. Daar komen Pratyahara en voorbereidende meditatie oefeningen mee aan bod!

Sophie