Wat is dat eigenlijk, een yoga retraite, of een yoga immersie?
Wat moet je je daar bij voorstellen? Voor sommige mensen lijkt non-stop yoga doen voor een volledig weekend, of een week, of maar liefst een maand, drie maanden,… nogal extreem. Voor anderen lijkt het de normaalste zaak van de wereld.
Of je nu zelf yoga beoefent, 1, of 2 maal per week, eerder sporadisch of net heel intens en dan weer helemaal niet. Een yoga immersie kan een diepe indruk nalaten op je hele (wel-)zijn en leven.
Maar wat bepaalt nu de mate waarin een yoga retraite een impact nalaat op je dagelijkse leven?
Alles hangt af van het soort immersie dat je kiest, afhankelijk van wat bij je past op het moment dat je beslist een yoga retraite te gaan doen. Er bestaan in België (en daarbuiten) heel wat stilte retraites of vipasana’s. Daarnaast heb je een waaier van yoga weekends, vakanties, en opleidingen in de aanbieding.
Maar wat bepaalt of de formule die je kiest ook daadwerkelijk een transformerende impact heeft op je dagelijkse (wel-)zijn achteraf?
Welke factoren dragen bij tot een diepgewortelde impressie en helpen je bepaalde gewoontes te doorbreken en die te hervormen in je voordeel? Welke factoren hou je dus het beste in de gaten wanneer je op zoek bent naar een yoga retraite, weekend of opleiding die je bijblijft en een langdurige positieve impact heeft op je leven ook lang nadat de retraite voorbij is.
De kracht van een yoga immersie hangt van verschillende factoren af.
1. De structuur en dagindeling van de retraite
Tijdens een retraite wordt vaak een bepaalde dag structuur gehandhaafd, waarvan je als deelnemer verwacht wordt deze te volgen. Afhakelijk van het type immersie kan dit een heel stricte dagindeling zijn van s’ochtends tot s’avonds, of een beperkte indeling waarbij je als deelnemer ook over één of meerdere uren vrije tijd beschikt gedurende de dag.
Hoe beperkter de dagindeling voor je eigen vrije tijd, hoe dieper de impact van de imersie.
2. De klik met de lesgever
Diegene die de retraite organiseert heeft uiteraard best kennis van zaken voor wat je zelf wil bijleren. Maar kennnis alleen is niet genoeg. Er dient ook een klik te zijn tussen de lesgever en jou als deelnemer.
Je kan dezelfde technieken door verschillende mensen aangeleerd krijgen, maar wanneer bij de ene lesgever die klik ontbreekt of het vertrouwen afwezig is, dan zal je de techniek minder goed ‘aannemen’.
De persoonlijkheid van de lesgever en hoe dat met jou klikt, is iets heel persoonlijks. Wat voor jou een goede lesgever is, kan voor een ander de slechtste lesgever aller tijden lijken. Doe dus steeds wat research, bekijk de achtergrond en visie van de lesgever en ook die van de retraite op zich. Volg eventueel eens een workshop of losse les bij deze persoon en beslis dan. Laat je dus niet overhalen een yoga retraite te volgen enkel en alleen omdat iemand anders enthousiast is over de lesgever of het centrum waar de retaite doorgaat.
3. De mate van overlevering
De mate waarin je jezelf gedurende een bepaalde periode (een dag, een weekend, een week of langer) volledig onderwerpt aan het ritme van de retraite, bepaalt heel sterk hoe je je na de retraite voelt eens je weer thuis bent.
Wanneer structuur en lesgever voor jou goed aaanvoelen, dan zal ook de mate van overlevering groter zijn. Je legt jezelf als het ware in de handen van de lesgever. Het vertrouwen die je hebt, zal bijdragen tot het willen deelnemen aan de structuur die wordt opgelegd.
Voor sommige mensen is die ‘surrender’ heel moeilijk. Wanneer je jezelf openstelt voor het aanbod dat je kiest, zonder veel verwachting, en met vertrouwen, dan gaat de ‘surrender’ net iets makkelijker. Je hoeft natuurlijk geen nonsense te slikken als je dat voorgeschoteld krijgt. Laat je gezond verstand steeds primeren.
4. De mate van repititiviteit
Een goed gevuld dagprogramma ontheft je vaak van de zorg om zelf structuur aan je dag te geven. Wanneer het programma echter elke dag anders wordt ingevuld, dan ontneem je je brein de kans om het te verdiepen én te verstillen.
Herhaling helpt je brein te verdiepen én te verstillen.
Een yoga asana of ademhalingsoefening kan je eindeloos verdiepen, hoe vaak je het ook herhaalt. De herhaling zorgt voor de mogelijkheid te verdiepen, en tezelfdertijd voor een bron van herkenning. Je lichaam, je geest en je volledige zijn zal een ‘ervaringsgeheugen’ opbouwen voor de oefeningen die je samen dagelijks beoefent. Of het nu gaat over dezelfde oefening meerdere malen per dag, of deze gedurende 2, 3 dagen, een week of langer dag na dag herhalen: De impact van repititie is diep. Wanneer je nadien thuis wil verder oefenen, is het opfrissen van je opgebouwde ‘ervaringsgeheugen’ (in je lichaam, in je geest) vele malen makkelijker.
Daarnaast zorgt herhaling voor de mogelijkheid te ‘verstillen’. Ons brein heeft niet liever dan dat we het entertainen. Eens een filmpje bekijken, eens bellen, chatten, e-mailen,… Deze opeenvolging van korte, gevarieerde acties zorgen ervoor dat je geest in een continue staat van ‘entertainment’ plaatst. Wanneer je al deze afleiding wegneemt, en je verdiept in yoga en meditatie technieken, dan kan je brein uiteindelijk de stroom van gedachten verminderen en ‘verstillen’. De repititie draagt sterk bij aan deze ‘verstilling’.
5. Het samen oefenen met gelijkgestemde zielen
Wanneer je een retraite bewust uitkiest, weet dan dat gelijkgestemde mensen voor een gelijkaardige retraite zullen kiezen. Je zal je dus niet vreemd of onwennig voelen ook al ken je niemand voorafgaand aan de retraite. Voelt het programma voor jou vreemd of extreem aan, dan zal je je misschien niet helemaal op je plaats voelen tijdens de retraite.
Hoe meer je je ‘thuis’ voelt, hoe makkelijker dat je jezelf kan openstellen voor de aangeleerde technieken, de ervaring van de effecten van de technieken en het uiteindelijk jezelf eigen maken van de technieken.