Detox The Yoga Bar

1.  Zuivering door warmte

Dat yoga beoefenen op zich een ontgiftende werking heeft, wist je misschien al. Afhankelijk van de gekozen yogastijl kan de ontgifting – of detox – verschillende vormen aannemen. Wanneer je een dynamische vorm van yoga beoefent, zoals ashtanga yoga, dan zal de techniek van ujiay breath, bandhas, in combinatie met een snelle reeks dynamische yoga houdingen ervoor zorgen dat je het al snel heel erg warm krijgt en begint te zweten. Door het zweten tijdens de yoga worden heel wat toxinen uit het lichaam afgevoerd. De reinigende en zuiverende aard van deze warmte wordt aangeduid als tapas. Tapas staat voor het zuiverende effect op het lichaam en het wegbranden van mentale, emotionele, fysieke en spirituele afvalstoffen. Verder heeft de beoefening van dynamische yoga als gevolg dat je spijsverteringsstelsel betert functioneert, en het je innerlijke spijsverterings-‘vuur’ (agni) aanwakkert. Je metabolisme gaat omhoog en je verteert je voedsel snel en efficient. Het lukt met andere woorden beter om je te ontdoen van wat je niet dient.

2. Spontane aanpassing van de voeding

Wanneer je meer en vaker yoga beoefent, zal je merken dat je je eetpatroon vanzelf gaat aanpassen en je voor gezondere en gemakkelijk verteerbare voeding begint te kiezen. Dynamische yoga oefeningen uitvoeren op een volle of zware maag lukt gewoonweg niet en is af te raden. Deze natuurlijke aanpassing in je voedingspatroon ondersteunt het ontgiftingsproces van yoga verder.

Er wordt aangeraden om 2 tot 4 uur voorafgaand aan je yoga beoefening niets meer te eten. Dit vergemakkelijkt de uitvoering van houdingen aanzienlijk en verhoogt het algemeen welbevinden tijdens en na de houdingen.

Zelf beoefen ik ashtanga yoga steeds op een nuchtere maag. In het prille stadium van mijn beoefening nam ik nog een kleine slok water of een stukje banaan vooraleer van start te gaan, maar gaandeweg leerde ik dit helemaal af om zo dieper en vrijer te kunnen bewegen gedurende de gehele primary series van ashtanga yoga. Ik zorg ervoor dat ik licht verteerbare voeding bij de hand heb, het liefste verse groenten en fruit, granen, en de nodige eiwitten, voor na de beoefening. Ik vermijd overmatig gebruik van sterke specerijen, uien en knoflook (wat niet wil zeggen dat ik deze nooit eet!). Ook alcohol, koffie en groene thee laat ik links liggen. Doe ik dat niet, dan ervaar ik zwaarte en agitatie in zowel lichaam en geest en dit bemoeilijkt de uitvoering van de vaak intense yogahoudingen die in ashtanga yoga beoefend worden.

3. Het omzetten van negatieve gedachten in positieve

Voor mij is detoxen niet enkel een lichamelijk gegeven. Als jonge werkende moeder van 3 ervaar ik vaak de druk van het presteren en alles te moeten kunnen bolwerken. Wanneer dat niet lukt, dan zijn schuldgevoel en negatieve gedachten niet ver weg: want wat een ander kan, dat kan ik toch ook? Het niet zwichten voor deze druk en elimineren van negatieve gedachten zijn voor mij een integraal onderdeel van yoga. Eén van de manieren om dit bewust te oefenen (en onbewust te laten doorwerken) is het formuleren van een sankelpa bij de aanvang van Yoga Nidra.

Een sankelpa is een resolutie, een voornemen dat je voor jezelf wenst. Wanneer je deze resolutie bewust en regelmatig voor jezelf herhaalt, dan zal deze zich uiteindelijk manifesteren in je leven. Wanneer je Yoga Nidra beoefent, dan is je geest vrij van spanning en vooroordelen en staat deze meer open voor de eigen suggestie. Een sankelpa formuleer je als een positieve toekomstgerichte boodschap, alsof die al aan het gebeuren is. “Ik ben gezond”, “ik ben pijnvrij”, “ik heb een vreedzame relatie met mijn kinderen” enzov.

Werken op het elimineren van negatieve gedachten en deze omvormen in positieve gedachten is een manier van mentale detox en één van de krachtigste aspecten van yoga.

4. Het vergroten van focus en concentratie vermogen

Misschien heb je de diepe introspectieve en bewuste staat die ontstaat wanneer je yoga houdingen uitvoert met een continue focus al ervaren. In die staat verdwijnen de gedachtenstromen naar de achtergrond en maken ze plaats voor een gevoel van ontspanning, stilte en vrede. Ook dit proces is een vorm van ontgiften.

Beoefen je zachtere vormen van yoga, zoals yin yoga, restoratieve yoga, meditatie, en yoga nidra, dan werk je rechtstreeks op het verminderen van de fluctuaties in de geest. Alle vormen van yoga hebben dit tot doel. Yoga is het verminderen van de gedachtenstromen in de geest. Hoe meer je via jouw gekozen yoga vorm daar in slaagt, hoe scherper je focus en concentratie zullen worden, en hoe beter je jezelf voorbereidt op de diepere lagen van meditatie en relaxatie.

Laat focus en concentratie nu net zijn wat we vandaag massaal en in ijltempo aan het afleren zijn. Het gebruik van smartphones, smartwatches, TV on demand, etc… zijn fantastisch…alleen zijn apps en programma’s vaak zo opgesteld dat je aandacht er blijvend naartoe gezogen wordt en je vaak compleet afgeleid bent van wat je als taak voor je hebt liggen. Door je focus en concentratie regelmatig te oefenen in liggende begeleide relaxatie (yoga nidra) of meditatie, hertrain je je brein. Soms is daar een digitale detox voor nodig! Wanneer je even alles letterlijk ‘uit handen kan geven’ zodat je onbereikbaar wordt voor de eindeloze informatie stroom van e-mails, nieuwsberichten en sociale media, krijgt je brein de nodige rust om mentaal in conditie te blijven.

Een regelmatige yoga beoefening ondersteunt je om lichaam en geest in balans te houden en toxische stoffen uit zowel lichaam als geest te elimineren of verminderen.

Wil je graag dieper gaan in je yoga praktijk? Bekijk dan zeker onze weekend retraites op Yoga en detox of Yoga en relaxatie.

Met lieve zonnegroeten,

Sophie