Yoga Nidra Workshop

Yoga Nidra is de bewuste slaap of het bewust ervaren van de diepe slaapfase.

Tijdens de Hatha lessen bij The Yoga Bar eindigen we de les telkens met een moment van volledige relaxatie in savasana (de stille houding liggend op de rug). Hierbij trachten we het lichaam volledig te ontspannen maar tezelfdertijd bewust te blijven van ons lichaam, ademhaling en onze gedachten. Heb je op het einde van savasana soms het gevoel dat je je in een gelukzalige staat tussen waken en slapen bevindt? Die plaats van bewuste, diepe relaxatie is de staat die we met Yoga Nidra opzoeken.

Wat kan je verwachten tijdens de 3 opeenvolgende lessen? 

  • De les wordt telkens ingezet met het verhogen van ademhalingsbewustzijn
  • We doen enkele yoga houdingen gericht op fysieke en mentale ontspanning
  • We bouwen de tijd in savasana geleidelijk op van 20 à 25 minuten tot 40 à 45 minuten
  • Tijdens de liggende relaxatie oefenen we ons concentratievermogen aan de hand van begeleide visualisatie
  • Ervaar diepe fysieke en mentale ontspanning

Het beoefenen van Yoga Nidra leidt tot diepe relaxatie en ontspanning, kalmeert het zenuwstelsel, verhoogt de kwaliteit van je slaap, helpt je je mentale focus te verscherpen en verbetert je algemeen welzijn.

Iedereen die op zoek is naar een manier om te leren ontspannen en slaapkwaliteit te verhogen is welkom.

Wat is het verschil met savasana?

Yoga Nidra gaat een stapje verder dan savasana. De finale relaxatie op het einde van de hatha les vormen de ‘verzegeling’ van onze fysieke inspanningen. De volledige ontspanning in savasana zorgt ervoor dat we niet onrustig uit de yoga les komen en vormt daarom een erg belangrijk onderdeel van de hatha les. Deze afsluiter duurt doorgaans zo’n 7 a 10 minuten. Tijdens Yoga Nidra of de “bewuste slaap” blijven we tussen 20 en 45 minuten stil liggen op de rug.

Resultaat

Gedurende Yoga Nidra wordt er een logische opbouw gebruikt van lichamelijke bewustwordings- en ontspanningstechnieken, ademhalingstechnieken en visualisatie. Deze opbouw zorgt ervoor dat je in een diepere staat van lichamelijk en mentale ontspanning wordt gebracht dan tijdens savasana. Het resultaat? 1 uur Yoga Nidra beoefenen levert hetzelfde resultaat als 4 uur “normale” slaap.

“De meeste mensen slapen zonder spanning op te lossen – Dit is Nidra. Nidra is slapen, zonder meer, maar Yoga Nidra betekent slapen nadat alle ballast is afgegooid. Het is slaap van een gelukzalige, hogere kwaliteit.”
~Swami Satyananda

Praktisch

Wanneer?
Drie zaterdagen van 10:00 tot 11:00 voorjaar 2020.

Waar?
Rijmenamsesteenweg 238, 3150 Haacht (toegang via de Eikestraat, wit gebouw rechts van nr 18).

Kost?
40 EUR.

Voor wie?
Iedereen is welkom om aan te sluiten.
Er is geen voorkennis vereist. Neem naast je yogamat en kussen, een dekentje mee en trek voldoende warme kledij aan zodat je niet afkoelt tijdens de oefening. Inschrijven is noodzakelijk.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan snel in, de plaatsen zijn beperkt.

BLIJF OP DE HOOGTE

Begeleiding

Yoga Nidra is een begeleide oefening. Tijdens de workshop verspreid over 3 weken  kan je onder begeleiding de verschillende stappen van Yoga Nidra ervaren. Achteraf krijgen jullie via e-mail nog handige tips toegestuurd voor als je thuis graag verder oefent.

Tijdens de begeleiding wordt gebruik gemaakt van muziek en klankschalen.