Wanneer ademen?

Er bestaat wat discussie in de yoga wereld over wanneer je het beste ademhalingsoefeningen doet: voor of na de asana’s (lichamelijke yoga oefeneningen)?

Toen ik zelf yoga student was in de periode dat ik woonde en werkte in Stockholm, volgde ik les bij de Skandinavische Yoga en Meditatie school. Daar duurden de lessen gemakkelijk 2 uur en deden we steeds pranayama nà de asana’s.

De redenering hierachter was dat – eens je je lichamelijke blokkades had weggewerkt via asana’s – pranayama de volgende voorbereidende stap was naar de eindmeditatie – het uiteinelijke doel van de volledige yogasessie.

De ademhalingsoefeningen hebben een kalmerende impact op je brein, je zenuwstelsel, je geest en leveren ook de nodige energie die je nodig hebt om je te concentreren tijdens de meditatie. Dat werkt dus zeer logisch en pranayama doen na asana geeft de diepste relaxatie effecten nodig om te mediteren.

Wanneer je al enige tijd yoga doet, dan kan je ook zonder dat je yoga asana’s hebt gedaan, pranayama oefenen voorafgaand aan je meditatie.

Dit is de logische sequentie die Swami Sivananda via zijn Sivananda Yoga Vedanta Centra naar het Westen bracht en dit is ook wat ik doe wanneer ik me voorbereid om te mediteren.

Het doel van yoga

De ‘catch’ is dat wanneer je start met yoga, ademhalingsoefeningen helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Het voelt moeilijk, ongemakkelijk, onwennig en vaak heb je als beginner niet veel zin in veel ademhalingsoefeningen. Vaak wil je gewoon aan de slag met de houdingen en daar progressie in maken.

Vooruitgang boeken in yoga houdingen is vaak ook de eerste stap van yoga – niet meteen mediteren en lang stilzitten. En dat is helemaal oké.

Wanneer de focus ligt op het verminderen van lichamelijke blokkades, dan voelen de ademhalingsoefeningen op het einde van een les soms als een last aan.

Sommige strekkingen in yoga, zoals Iyengar yoga leren pranayama daarom pas aan nadat je asana beoefening is ‘geperfectioneerd’.

Bij The Yoga Bar volgen we de redenering van Vishnu Devananda. Hij was van oordeel toen hij yoga naar het Westen bracht, dat wanneer je pranayama wil introduceren, je dit het beste voorafgaand aan de lichamelijk oefeningen doet. Op die manier creëer je een vaste structuur waarin je de technieken van pranayama leert toepassen. Zonder dat je hierin meteen excelleert en klaar bent voor meditatie.

Aan het begin van de les wekken ademhalingsoefeningen ook energie op die je vervolgens helpt om de lichamelijke oefeningen goed uit te voeren.

Zijn structuur kwam er ook (zo gaat het verhaal) als gevolg van praktische overwegingen. Hij ondervond dat wanneer hij de ademhalingsoefeningen aan het einde van de les deed, er heel wat studenten afhaakten of de les gewoon verlieten. De gehaastheid van de Westerlingen was hij niet gewoon, en de impact van pranayama is nu eenmaal pas na veel oefenen echt goed voelbaar, in tegenstelling tot die van asana’s.

Omdat hij de impact van pranayama niet wilde ontzeggen aan zijn studenten, besloot hij dit voortaan aan het begin van de les te doen, zodat ze niet konden weglopen 🙂

Wanneer je Hatha les volgt bij The Yoga Bar, zal je steeds aan het begin van de les ademhalingsoefeningen doen. Beschouw het als een moment waarin je je techniek kan verbeteren en verfijnen, en een moment waarop je de pranayama kan gebruiken om energie op te wekken voor wat volgt.

Pas wanneer je regelmatig oefent, zal je in staat zijn de ademhalingsoefeningen te ‘perfectioneren’ en ze kunnen gebruiken wanneer je een volgende stap richting meditatie wil zetten. En daar helpen we je bij The Yoga Bar graag een handje mee. Veel succes ermee!

Sophie