Studenten die regelmatig naar de les komen weten het – soms kan je maar beter een zakdoek bij de hand hebben wanneer we de vuurademhaling of kapala bhati oefenen.
De Vuurademhaling of Kapala Bhati is een zuiverende ademhalingstechniek die enige oefening vraagt. Wanneer je deze ademhaling correct leert uitvoeren dan heeft deze een zuiverend effect op je longen en op je bloed. Klinkt te goed om waar te zijn?
Nochtans is de techniek en de impact ervan heel logisch. In een vorige blog post vermeldde ik al dat we met z’n allen niet zo efficient ademhalen. Maar wat betekent dat eigenlijk ‘efficiënt ademhalen’?
Efficiënt ademen
Ademen bestaat erin zuurstof in te ademen en koolstofdioxide uit te ademen. Tot dusver lagere school niveau.
Wanneer je ‘inefficient’ ademt betekent dit dat je ‘te weinig’ zuurstof inademt en ‘te weinig’ koolstofdioxide uitademt. Je kan zuurstof voor je lichaam een beetje vergelijken met de brandstof voor een auto. Heb je er onvoldoende van, dan sputtert het ding tegen. Met andere woorden: door te weinig zuurstof in te ademen doe je ook je lichaam te kort. Het zou beter kunnen functioneren met meer energie (prana). Wanneer je een diesel auto met benzine vult, dan werkt die ook niet helemaal zoals het moet. Net zoals een teveel aan overgebleven koolstofdioxide in je lichaam zorgt voor een sub-optimaal energie niveau.
Efficiënt ademen doe je door zo veel mogelijk koolstofdioxide uit te ademen en zo veel mogelijk zuurstof in te ademen. En dat vraagt oefening.
Wanneer je uitademt blijft er altijd een stuk van de lucht in de longen hangen, waarvan het CO2 gehalte hoger is dan bij de inademing. Hoe sterk je ook uitademt, onderzoek toont aan dat er ongeveer 1,2 liter lucht in de longen achterblijft.
Kapala Bhati is bij uitstek de ademhalingsoefening die je helpt overtollige CO2 uit je longen te duwen. Wanneer je daarin slaagt dan brengt elke nieuwe inademing een verse toevoer van zuurstof naar je longen, die deze uitwisselt met je bloed, vervolgens verspreidt over gans je lichaam, naar elke cel, en deze vult met energie en levenskracht. Kapala Bhati leert je ook je diafragma en buikspieren te verstevigen en ook je organen krijgen een stevige massage tijdens de oefening.
Hoe doe je dat Kapala Bhati of de Vuurademhaling?
Kapala Bhati: Ga comfortabel zitten, met een rechte rug. Je schouders en gezicht zijn ontspannen. Je handen rusten op je knieën. Adem krachtig uit je neus, bijna alsof je je neus snuit. Wanneer je je neus snuit, dan trekken je buikspieren samen, waarna ze zich onmiddellijk ontspannen. Je doet tijdens deze oefening dezelfde beweging: gebruik je buikspieren om de lucht krachtig naar buiten te duwen. Vervolgens ontspan je je buik en laat je de lucht automatisch terug naar binnen stromen. In- en uitademing gebeuren steeds via de neus.
Als beginner tracht je dit een 20-tal keer na elkaar te doen, in een traag tempo. Adem vervolgens diep in, breng je armen omhoog naast je oren en rek je helemaal uit. Adem traag uit, breng je handen terug naar je dijen. Adem vervolgens in en houdt de adem een 30-tal seconden in. Sluit je ogen en concentreer je op je derde oog, het punt tussen je wenkbrauwen. Adem uit na 30 seconden. Dit is 1 rondje Kapala Bhati.
Veel succes ermee – ik kijk al uit naar jullie energie-gevende-ademhalings-ervaringen!
Photo credit: Bob May